Play-off OP - Finále - 2. utkání - sezóna 2008 / 2009

Zpět

SK Mostiště - TJ Náměšť nad Oslavou 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Domácí se tentokrát nenechali zaskočit náměšťským náporem a v úvodu zápasu sami udávali tempo. Zasloužené odměny se dočkali v šesté minutě, kdy vyraženou střelu dostal za záda Sázavského důrazný Josef Svoboda. Hosté poprvé ohrozili domácí branku až v sedmé minutě, ale hned to byla šance jako hrom. Prchal však dal náměšťským útočníkům najevo, že ani tentokrát to s ním nebudou mít jednoduché a zblízka nadvakrát odolal. Tento výpad byl nadlouho jedinou náměšťskou hrozbou a před domácí branku se hra přesunula až od dvanácté minuty při sérii čtyř mostišťských vyloučení. I ve třech hráčích však domácí dokázali eliminovat soupeřovu útočnou sílu a těsný náskok si až do přestávky udrželi.

Hosté se dočkali ve dvaadvacáté minutě, kdy se jim v nepřehledné situaci podařilo rychle dopravit puk z rohu kluziště před branku a tam už měl Franěk lehkou práci. Domácí po obdržené brance dost znervózněli, vyklidili střední pásmo a náměšťský tlak začal nabírat na síle. Ovšem jalová územní převaha hostům vedení nepřinesla, a když domácí od jednatřicáté minuty hráli přesilovku, prošel po nahození Jirky Svobody puk k Freibauerovi a ten ho v pádu, téměř z nulového úhlu poslal do sítě. To byla živá voda na hlavy umdlévajících spoluhráčů. V pětatřicáté minutě při hře čtyř proti čtyřem poslal Josef Svoboda chytrou přihrávkou do brejku Vojtu Krejčího a ten rozsvítil na ukazateli skóre trojku. Hostům bylo jasné, že situace vyžaduje ráznou odpověď, v posledních minutách druhé třetiny soupeře zase zatlačili do hluboké defenzivy, ale gólový efekt z jejich snažení nevzešel.

Ve třetí části domácí prakticky rezignovali na útočné aktivity a branku soupeře v podstatě neohrozili. Náměšťskému náporu odolávali něco přes sedm minut, ale pak už Bauer přece jen snížil, když měl při přesilovce opravdu až příliš času na pečlivé zakončení. Při další početní výhodě se hosté na celé dvě minuty bez přerušení usadili v útočném pásmu, ale vyčerpaná mostišťská čtveřice kritickou situaci zvládla. Jakmile byli domácí v plném počtu, zformovali na modré čáře obranný val, o který se tříštila většina dalších soupeřových nájezdů. Bránícímu torzu mostišťské sestavy rychle docházely síly, jenomže když už se hostům přece jen podařilo prodrat do nebezpečné blízkosti mostišťské branky, naráželi tam na další velkou překážku. Brankář Jirka Prchal si finálové zápasy opravdu užíval a i v těchto chvílích byl pro své spoluhráče velkou oporou. Náměšť sice dál bušila na mostišťská vrata, ale útoky už postrádaly moment překvapení, a tak domácí vyškrabovali z fyzických rezervoárů poslední zbytky sil a pomalu se prokousali až k vítěznému závěru.

I před finálovou odvetou museli domácí v sestavě hodně improvizovat. K chybějícím Tomanovi, Kousalovi a Rösslovi přibyl marod Karel Smejkal a situaci ještě výrazně zhoršila zranění, s nimiž se hráči v průběhu zápasu vraceli z ledu. V závěru úporné bitvy už čelili soupeřovu náporu jen s vyčerpaným torzem mužstva, ale za hlasité podpory věrných fanoušků celou sezónu dotáhli do zlatého konce.

Titul okresního přeborníka se ze svého dvouletého výletu vrátil znovu do Mostišť!

Ihned po skončení utkání zástupci OVV ČSLH předali vítěznému přeborníku okresu pohár a obě mužstva dostala zlaté a stříbrné medaile. Po tomto oficiálním aktu následovalo ještě ohodnocení vítězného mužstva a jeho nejlepších hráčů přímo na ledové ploše ze strany Fanklubu SK Mostiště.

Branky SK Mostiště: Josef Svoboda, Freibauer, Jiří Svoboda, Vojta Krejčí, asistence Jiří Svoboda 2, Václav Krejčí ml., Josef Svoboda.
Branky TJ Náměšť nad Oslavou: Franěk, Bauer, asistence M. Sázavský, Špiřík, Pejchal.
Vyloučení: 8:7, využití: 1:1, střely na branku: 22:23, rozhodčí Fiksa - Hákek, Jirčík, 200 diváků, hráno v pátek 20. března 2009 od 17 hodin na ZS ve Velkém Meziříčí.