1. kolo play-off OP - sezóna 2009 / 2010

Zpět

Letošní ročník Okresního přeboru v ledním hokeji Žďár nad Sázavou se blíží svému vyvrcholení. Tento víkend proběhlo první kolo nadstavbové části play-off, příští víkend budou odehrána odvetná utkání. O pořadí v play-off rozhoduje počet bodů, skóre z obou vzájemných zápasů, v případě rovnosti se po druhém zápase prodlužuje 5 minut a pak následují samostatné nájezdy do rozhodnutí. Vítězové play-off se utkají o titul Přeborníka okresu.

HC Veverská Bítýška - SK Mostiště 6:3 (2:1,2:2,2:0)

Branky: Václav Živný 3, Gejdoš, Milan Hakl, Skalník, asistence Přemysl Živný 2, Kadlec, Horáček, Hofírek, Slanina, Václav Živný - Vojtěch Krejčí 2, Musil, asistence Solař, Novák, s přehledem řídili rozhodčí Boháček, Cap, Zavadil, vyloučení 6:5, využití 1:0, v oslabení 1:0, střely na branku 29:24, 50 diváků, hráno na ZS v Rosicích u Brna.

Domácí měli zpočátku více ze hry, ale dobře organizovaná mostišťská defenzíva odolávala. Vedení domácím nepřinesla ani první početní výhoda a sotva se Vojta Krejčí vrátil z trestné lavice, zapojil se do protiútoku a otevřel skóre. Krátce po následném vhazování se Bitýška nastěhovala do útočného pásma, hostům se dvakrát nepodařilo vyhodit puk a nakonec měl Gejdoš na brankovišti dostatek času na vyrovnání. V závěru první části hráli hosté přesilovku, půl minuty dokonce pět proti třem, ale počínali si při ní velmi špatně. Domácí v oslabení nejprve přestřelili zcela prázdnou mostišťskou branku a v devatenácté minutě si Václav Živný ve vlastním oslabení po ideálním uvolnění od Horáčka připsal jejich vedoucí gól. Po přestávce hráli přesilovku zase domácí a v jejím závěru Skalník zblízka zvýšil, takže v čase 23:25 vedla Veverská Bítýška o dvě branky, vedení svojí brankou a 1200. bodem v kariéře zajistil kapitán domácích Skalník, ale za patnáct sekund po hrubé chybě v rozehrávce už to bylo zase 3:2, když Musil šel důrazně za dorážkou Novákovy střely. Hosté postupně ovládli kluziště a několikrát měli vyrovnání na dosah, jenže při zakončení postrádali chladnou hlavu a tak opět došlo na otřepané přísloví ?nedáš-dostaneš?. V šestatřicáté minutě puk podél hrazení nedoklouzal k mostišťskému obránci, ale nečekaně se odrazil před mostišťskou branku ke zcela volnému Václavu Živnému a ten potvrdil, že proti tomuto soupeři se mu střelecky opravdu daří. Otřesení hosté ještě zabojovali, jenže padesát sekund před koncem druhé části hry si vybral poprvé v sezóně slabší chvilku brankář domácích Švaříček, když mu vypadlo lehounké Solařovo nahození téměř z poloviny kluziště, u puku byl nejdřív Vojta Krejčí a doušťouchl ho do sítě. V úvodu třetí části Bitýška na svého soupeře pořádně přitlačila. Hosté se jen obtížně dostávali z obranného pásma, často se jim nedařilo ani vyhodit puk a po jedné takové situaci inkasovali z hole dorostence Milana Hakla pátou branku. Když ve dvaapadesáté minutě přišla chyba při mostišťské rozehrávce ve středním pásmu, byl u toho opět Václav Živný a na konci brejku jeho jisté zakončení. Hosté dlouhých dvanáct minut nevystřelili na domácí branku a z tlaku se vymanili až po tomto šestém gólu. V krátkém sledu třikrát nebezpečně zahrozili, ale v těchto situacích podržel své spoluhráče domácí brankář Švaříček. Hosté si byli vědomi, že se počítá každý gól a bojovali až do konce, ale celý zápas ve vysokém tempu odmakali jen se dvěma pětkami a když se v závěru přidala ještě zranění, neměli domácí s uhlídáním slibného náskoku do odvetného utkání potíže.

HHK V. Meziříčí B - TJ Náměšť 6:4 (2:0;2:1;2:3)

Branky: Tůma 3, Šoukal, Malec, Štěpánek, asistence Navrátil 3, Hrnčíř 2, Pelíšek, M. Kudláček, Vondráček, Šoukal, Invald, Horký - Špiřík 2, Čada, Staněk, asistence Špiřík, Tóth, Fiala, vyloučení 12:16, navíc Vrána 5+20 minut OK do konce utkání za faul kolenem, Invald 10 minut OT za nesportovní chování (oba HHK), Němec 5+20 minut OK do konce utkání za naražení zezadu; Rous 5+25 minut (TH) do konce utkání, Kejda, Staněk, Fila všichni tři 10 minut osobní trest (OT) za nesportovní chování (všichni Náměšť), využití 2:1, v oslabení nevyužito, poměr střel 42:33, 105 diváků, rozhodčí Kavina, Maloušek, Musil, hráno na ZS ve V. Meziříčí

První semifinále play-off začalo vyloučením domácího Hrnčíře a to jako by předznamenalo vývoj zápasu. V plném počtu odehrála obě mužstva jen velmi málo času a hra tím postrádala na plynulosti. První třetinu vyhráli o dvě branky domácí, když se jim podařilo využít hned první přesilovou hru a v polovině třetiny zvyšoval na 2:0 Šoukal. Když na začátku druhé třetiny přidal zásluhou Malce první útok HHK třetí gól, skóre už vypadalo pro meziříčské slibně. Jejich radost ale trvala pouze jednu minutu, kdy v přesilovce snížil Čada. Na rozdíl tří branek vrátil v prostřední části hry svým druhou brankou Tůma po úspěšné dorážce. Vyrovnaný průběh utkání vygradoval ve třetí třetině. Hned v první minutě zvýšil na 5:1 Štěpánek, když bezprostředně po návratu z trestné lavice úspěšně zakončil svůj nájezd. Pak však přišly chvíle Náměště, která v enormní snaze o zkorigování výsledku v rozmezí tří minut snížila na 5:3. Do konce zápasu padly ještě dvě branky. Nejprve završeným hattrickem dal Tůma šestý gól domácích, ale dvě minuty před koncem upravil na přijatelný rozdíl pro hosty Špiřík. Vítězství HHK o dvě branky zřejmě moc neznamená. Náměšť je určitě schopna s tímto stavem semifinále ještě něco udělat a rozhodně to v odvetě bude chtít předvést.